1,5 млрд. лева от „Лукойл“ спасяват дерогацията

„Лукойл Нефтохим“ са заявили готовност да платят 500 млн. лева ДДС, което дължат, обяви в парламента съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

„Благодарение на това, че ГЕРБ и ние от ДПС внесохме предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“, от рафинерията са заявили пред шефа на кабинета, че са готови да заплатят 500 млн. лева ДДС, което дължат на страната ни“, посочи той.

На извънредна среща в парламента бе обсъдено предложението на ГЕРБ-СДС за прекратяване на дерогацията за внос и преработка на руски петрол още до края на годината. То се подкрепя от ДПС, но среща съпротивата на правителството и на ПП-ДБ.

Срещата бе закрита за медиите, а след нея изявления дадоха трима от участниците, депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, както и Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Това, което те казаха е, че засега от ГЕРБ се отказват да внасят предложението за незабавно прекратяване на дерогацията срещу това „Лукойл“ да си внесе данъците от началото на годината. Те са изчислени на 500 млн. лева, а заедно с разликата, която трябва да внесат във Фонда за енергийна сигурност, разликата между сортовете Брент и Урал, които внасяме, в бюджета ще влязат 1,5 млрд. лева.

Така от вторник българските граждани трябва да получават по 73 стотинки компенсация в цената на горивото, казаха тримата участници в срещата.

Пеевски каза, че са провели среща с министър-председателя и онлайн се е включил министърът на финансите Асен Василев. Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и Атанас Атанасов също са се включили.

„Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще си внесем проекта за седемте дена и ще отнемем дерогацията на „Лукойл“. Нека да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си плащат данъците в България“, каза той.

Делян Пеевски обяви още, че ще внесат законово изменение, за да поставят под управление базите за съхранение на горива на „Лукойл“.

„Искаме да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“, коментира той заявката на ДПС.

След срещата Делян Добрев от ГЕРБ поясни, че се очакват и близо милиард да постъпят във Фонда за енергийна сигурност.

„Ако „Лукойл“ не внесат тези суми – 500 млн. лева данъци и близо милиард във фонда за енергийна сигурност, то тогава ще поискаме отнемане на дерогацията“, каза Добрев.

По думите на Добрев изпълнението на решението за компенсиране на потребителите може да започне още от вторник. Как е възможно това – в петък ще има извънредно заседание на парламента за преодоляване на ветото на президента върху Закона за енергетиката, а публикуването на решението на парламента в Държавен вестник, ще даде възможност на правителството да действа.

Четете още

Избор на редактора