Държавата разсрочва 40 млн. лв. дългове на ТЕЦ-а на Ахмед Доган

„Булгаргаз“ преговаря с ТЕЦ „Варна“, която е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, да разсрочи задължението в размер на над 40 млн. лв. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Росен Христов.

По думите му частното дружеството не работи, а държавната „Булгаргаз“ е пред споразумение, „което да осигури пълното плащане на задълженията и лихвите, за да започне да работи и да си плаща задълженията“.

Съдебното дело, заведено от „Булгаргаз“ беше неколкократно отлагано по различни причини и следващото заседание е насрочено за 19 април.

„ТЕЦ Варна“ беше продадена в края на 2017 от чешката държавна компания „ЧЕЗ“ на „Сигда“ – дружество на семейството на бившия транспортен министър от кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов. Тогава сделката беше финансирана с малко над 24 млн. евро заем от Първа инвестиционна банка.

Месеци по-късно, през 2018, почетният председател на ДПС Ахмед Доган купи 70% от „Сигда“ за около 1.5 млн. лв. по думите на самия Папазов.

Миналия месец сайтът „BIRD.BG“ публикува в страницата си във Фейсбук текст на договор, според който длъжникът „ТЕЦ Варна“ е прехвърлил на 15 февруари т.г. активи с балансова стойност 64 млн. лв. на компанията „Сигда“.

Министър Росен Христов каза още, че е сменил ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ заради доклади от службите за потенциални връзки с Русия и корупционни схеми. „В доклада се споменаваше името на Александър Николов, когото смених. Той сега е в списъка „Магнитски“, каза министърът.

Четете още

Избор на редактора