Държавата ще плаща до 6000 лв. за ин витро процедура

Държавата ще заплаща до 6 хиляди лева за ин витро процедура за семействата, които кандидатстват за финансиране от Центъра за асистирана репродукция. Новата стойност е гарантирана в бюджета за тази година, стана ясно след среща на финансовия министър Асен Василев с представители на фондация „Искам бебе“. Очаква се следващата седмица да бъде разписана нормативната промяна за увеличаването на стойността.

Допълнителни 2 милиона лева към първоначално предвидения бюджет за асистирана репродукция ще бъдат насочени за ин витро процедури с новата им стойност. Тя е с хиляда лева повече спрямо досегашната, обясни Радина Велчева от фондация „Искам бебе“:

„Тази сума ще покрие една голяма част и от лекарства, и от лекарския труд, както и от медицинските биологични среди, за да могат наистина пациентите да получат най-качественото нещо“.

Средната възраст на жените, които се обръщат към Центъра за асистирана репродукция, е 37 години. Така се обяснява успеваемостта на процедурите, завършили с родени бебета при по-малко от една трета от опитите.

„Нормалната репродуктивна възраст е 25 години. На 27 години вече пациентът се води възрастна първескиня. Когато стигне един пациент на възраст 38 години до Фонда, много повече път и енергия от самия пациент се изисква“.

Затова от фондацията очакват като следваща стъпка Здравната каса да поеме няколко профилактични изследвания за репродуктивните способности на младите хора, уточнява БНР.

Четете още

Избор на редактора