Дюните на „Каваците“: Ниви, от които никнат хотели и казина

Скандалът с изчезналите дюни на „Каваците“ предизвика ново, четвърто проучване на местността, стана ясно от разследване на бТВ. То ще бъде извършено от експерти на екоминистерството и областната управа в Бургас. При всяко от предишните три дюните намаляваха за сметка на земеделските земи. По последните проучвания те са вече 80% и на тях се разрешава строителство.

Десетки декари край плажа са затрупани с пръст и строителни отпадъци, показа репортаж на bTV.

Когато преди повече от 20 години купува имот на „Каваците“, всичко наоколо е било само дюни, казва местният собственик Владо Стоянов. Сега те не се виждат.

„Подравняват ги и ги засипват с чернозем, да се окаже, че земите не са дюни, а е земеделски“, обясни той. Подавал е многократно сигнали, но резултат няма. Последно преди около 2 години. По това време екоминистерството възлага на Агенцията по геодезия, картография и кадастър да изготви специализирана карта на дюните извън плажове „Каваци – север и юг“, каквато до момента не е имало. Дюните са заснети през ноември. И втори път през юни.

„Резултатите от двете заснемания са безкрайно различни. Разликата е повече от 40 пъти в площта“, обясни зам.-министърът на околната среда и водите Мария Бояджийска.

Следва трето проучване. Според бившия зам.-екоминистър Тома Белев при него голяма част от дюните са заличени.

„От последното заснемане, според мен, са изсипвали около 90% от дюните на къмпинг „Каваците“. Просто те не са определени като дюни и вече виждаме, че започва разрешаването на тяхното застрояване“, посочи Белев.

От екоминистерството обясниха, че техният представител в комисията за приемане на специализираната карта на дюните към Агенцията по кадастър е изразил особено мнение.

Само специалист геоморфолог може да открие дюните под засипаните строителни отпадъци.

Около 80% от площта на пясъчните дюни е вече изключена и не присъства в най-новата специализирана карта в сравнение с предишните заснемания. Така се дава зелена светлина за застрояване в района.

„Видно от представените резултати и изработените проекти на специализирани карти са налице съществени различия между заключенията на ангажираните учени и експерти, участвали в посещенията на място.

Дюните биват разглеждани от една страна като местообитания на определени растителни видове и съобщества, и като геоложки и геоморфоложки образувания от друга. Тази специфика при определянето на пясъчните дюни създава предпоставки за различни интерпретации в зависимост от това коя от характеристиките, имащи отношение при определяне на наличието и вида на дюните е водеща“, обясняват от МОСВ.

И всички тези тълкувателни неясноти отваря вратите в закона. Дюните не са дюни, а земеделски ниви. И там ще поникнат хотели и казина.

Четете още

Избор на редактора