Евродепутат: По-малко потребление на газ в България е нереално

Предложенията на Европейската комисия (ЕК) за свиване на потреблението на газ в Европа, които за момента са препоръчителни, на практика за България са неизпълними. Това заяви пред БНТ евродепутатът Петър Витанов.

Той коментира, че позицията му за това е формирана и на базата на мнения на представители на газовата асоциация, които са категорични, че към момента за България такова свиване е невъзможно.

„Не знам коя ще е тази държава, която ще каже на определени предприятия или сектори, че няма да получават газ и ще трябва да спрат производството”, подчерта Витанов.

Евродепутатът добави, че достатъчно красноречив по въпроса е и фактът, че липсва официалната българска позиция.

“След като излезе това предложение от председателя на ЕК, доста държави изразиха своите резерви. Причината е, че имаме държави с различни специфики – едни са много по-зависими от руския газ, на други икономиките като цяло са по-зависими от газа. Би трябвало тези специфики да се отчитат и да не се прилага стандартизиран подход, защото няма да има необходимия резултат. Това вече изразиха 12 държави”, заяви Петър Витанов.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен междувременно предупреди, че с намаляването на доставките на газ от Русия Европа трябва да се подготви за пълно спиране, което според нея ще се случи „рано или късно“. Това мнение тя изрази в интервю за информационната агенция DPA.

„Понастоящем Русия само частично доставя газ или изобщо не доставя синьо гориво на 12-те държави членки на ЕС – каза Фон дер Лайен. – Ето защо Европа трябва да се подготви за най-лошия сценарий: пълно спиране на доставките на газ рано или късно“.

Четете още

Избор на редактора