Европарламентът избра нов зам.-председател на мястото на Ева Кайли

Европейският парламент избра днес евродепутата от групата на Социалистите и демократите Марк Ангел (Люксембург) на мястото на отстранената заради разследване за корупция Ева Кайли (Гърция). Ангел бе избран след две гласувания, в които имаше още двама кандидати от други политически групи, се пояснява в съобщение на ЕП.

Председателят на групата на Социалистите и демократите Ираче Гарсия вчера уточни, че изборът на нов представител на ръководената от нея парламентарна сила е свързан с договорка за разпределението на властта в ЕП, сключена в началото на мандата на институцията. По-рано днес председателят на ЕП Роберта Мецола запозна евродепутатите с искането на Европейската прокуратура за свалянето на имунитета на Кайли.

Според медии в Белгия основният обвиняем по разследването за корупция в полза на Катар и Мароко – Антонио Панцери, бивш евродепутат, е сключил сделка с прокуратурата, според която, ако бъде признат за виновен, ще получи наказание от пет години затвор. През декември Панцери бе задържан едновременно с Кайли и нейния партньор Франческо Джорджи.

Четете още

Избор на редактора