Първите 2.7 млрд. лева по Плана за възстановяване идват до дни

Първото плащане по българския План за възстановяване и устойчивост получи одобрение от Европейската комисия. Това каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на извънреден брифинг в Министерския съвет, посветен на Националния план за възстановяване и устойчивост.

„Преди броени минути Европейската комисия информира, че е финализирала и дава одобрението са за положителната предварителна оценка на първото плащане, което е в размер на около 2,7 млрд. лева, безвъзмездни средства по Механизма за възстановяване и устойчивост“, посочи Пеканов.

Вицепремиерът увери, че служебният кабинет е положил всички усилия за постигане на положителната оценка от страна на Европейската комисия и благодари на всички институции и експерти, участвали в работата.

„Това е важна крачка за България. Така можем да спрем със спекулациите, че никога няма да получим пари, че сме се забавили фатално или не се справяме. Напротив, има страни, на които им е отнело доста повече време, за да получат такава положителна оценка за техните плащания“, уточни Атанас Пеканов.

Той припомни, че българският План за възстановяване и устойчивост е на стойност около 12 млрд. лева, а в него има заложени различни инвестиционни проекти и редица реформи.

„Сега трябва да насочим всичките си усилия към второто плащане“, смята вицепремиерът. Той припомни, че има още един законопроект, свързан с изпълнението на плана, който трябва да бъде приет от българското Народно събрание и това е Законът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. В него, наред с останалите промени, трябва да залегне и определение за енергийна бедност.

България е поела ангажимент към 2026 г. да намали с 40% вредните емисии от въглищни централи, но това не е обвързано с второто плащане по плана, стана известно от думите на Атанас Пеканов.

Четете още

Избор на редактора