Европа отваря мините, компенсира недостига на газ с въглища

Европейски държави, радетели за „зелената сделка“ видяха алтернатива на природния газ във вече отречените въглища.

Първи сигнали за това дадоха от Германия и Австрия, а по-късно от Италия и Нидерландия. ТЕЦ-овете се оказват единствен вариант да се преодолее кризата с намалелите руски доставки. В продължение на два дни, Русия намали драстично доставките по Северен поток, основното трасе за достъп на синьото гориво до европейските потребители.

Преди два от “Газпром” обявиха спиране на доставките и по “Турски поток”, минаващ по дъното на Черно море, предназначен за доставки на руски газ за Южна и Югоизточна Европа.

Немският министър на икономиката Робърт Хабек първи съобщи, че Германия може да рестартира въглищните централи, които е планирала да затвори. „Това е болезнена, но необходима стъпка“, каза още Хабек.

Нидерландското правителство обяви днес, че вдига тавана за производство, наложен на ТЕЦ-овете в страната и активира първата степен от плана за справяне с енергийни кризи, предаде Ройтерс.

Италия също се доближи на крачка до енергийната криза, след като „Газпром“ за пореден път съобщи на италианския газов концерн „Ени“, че ще получи само част от поръчаното синьо гориво.

Русия от своя страна за пореден път обвини Европа, че сама си е виновна, тъй като е прибегнала до налагането на санкции. Първоначално „Газпром“ обяви, че спира доставките по „Северен поток“ заради неизвършени ремонти, вследствие на липсата на доставки за ремонта поради наложените санкции.

 

 

Четете още

Избор на редактора