Евтаназия за белгийка, убила с нож петте си деца

Белгийката Женевиев Лермит беше евтаназирана във вторник, точно шестнадесет години след като уби петте си деца с нож в Нивел. Осъдена на доживотен затвор, тя беше освободена при условия през 2019 г., съобщи „Лавнир“.

Доктор Мишел Шар, който е бил близък до семейството й заявява пред изданието:„Изненадан съм и в шок. Изненадан от момента, от времето, изминало преди това решение за евтаназия. Мога да разбера естеството на нейното искане. Тази жена трябва да е била в изключителен психически шок“, обяснява той.

Доктор Шаар казва още, че ще запази противоречив спомен за Женевиев Лермит. „От една страна изглеждаше, че има щастлив семеен живот след раждането на децата си. От друга страна, тя беше депресирана жена, която не се предаваше. Бях я посъветвал да отиде на психиатър. Повтарям, разбирам акта й на евтаназия. Но цял живот аз ще тая злоба към нея за това, което направи на децата си“, завърши той.

Андре, чичото на Женевиев по майчина линия, бе също гост в тв предаването. Той твърди, че искането за евтаназия е мотивирано от причини за психологически стрес: „Животът вече беше невъзможен за нея. Тя излежа присъдата си 1000 пъти в главата си, хората трябва да разберат. Това не е коледен подарък“.

Мъжът разкри, че се е опитал да не обръща особено внимание на ужасяващото деяние, извършено от племенницата му. „Налагаше се, от човечност. Приех я в дома си, тя идваше да прекарва уикендите. Обикаляше из къщата, ходеше на разходка, вечеряхме заедно. Опитах се тя да има възможно най-спокоен живот. И за мен не беше лесно. Да я посрещна в дома си не беше сложно, той е моето семейство, тя е моя племенница.“

Четете още

Избор на редактора