Едва 90 секунди до кошмара

„Часовникът на страшния съд”, който символично отчита опасността от самоунищожение на човечеството, е преместен с 10 секунди напред и сега сочи минута и половина до полунощ, по-малко от всякога.

Това съобщи вчера АФП, позовавайки се на престижния съвет от учени и други експерти, който от 76 години „претегля” смъртната заплаха за света. Часовникът („Doomsday Clock“) е инициатива на научното издание Bulletin of the Atomic Scientists (Бюлетин на атомните учени), сред чиито основатели е Алберт Айнщайн.

Стрелката е преместена в голяма степен поради войната в Украйна и опасността от ядрена ескалация на конфликта. Но в решението на учените тежат и драматичните промени в климата.

В началото на миналата година – преди руското нападение в Украйна – „часовникът” беше настроен на 100 секунди преди полунощ, най-тревожният показател в цялата му история от 1947 г. насам. Тогава експертите взеха предвид и пандемията от Ковид-19.

По време на Карибската криза от 1962 г. оценката е за „цели” 7 минути до Апокалипсиса, а в началото на 1963-а, т.е. след превъзмогването на онзи инфарктен момент, часовникът е върнат с 5 минути назад.

Три пъти скокове в ядрената оръжейна надпреварата и в напрежението между свръхсилите са изтласквали стрелката до 2-3 минути преди „Страшния съд” – през 1949, 1953 и 1984 г.

В последните години обаче Bulletin of the Atomic Scientists отчита не само ядрените въоръжения, но и други глобални заплахи за света. Ето защо през 2018-а часовникът сочи драматичните 2 минути – колкото през 1953 г., когато в „играта” навлизат термоядрените оръжия, а светът още не се е отърсил от страховете около войната в Корея.

Що се отнася до сегашните 90 секунди, в мотивите на експертния съвет се подчертава „високата вероятност” конфликтът в Украйна да се изплъзне от всякакъв контрол.

„Ние живеем във време на безпрецедентна опасност и Часовникът на Страшния съд, отразява тази реалност”, подчертава Рейчъл Бронсън, която е президент и изпълнителен директор на Bulletin of the Atomic Scientists.

Тя призовава лидерите да използват всички възможности за диалог, така че стрелката да се върне назад.

Четете още

Избор на редактора