„Екзакта“: В неделя 70% ще гласуват с машини

Сред българите, които са сигурни, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори на 2 април, 70% ще гласуват с машина, а 30% – с хартиени бюлетини.

41% от българите декларират, че 100% ще гласуват на вота в неделя. Известен ръст на активността може да дойде от деклариращите, че със сигурност ще гласуват, но все още не са решили за кого. Те са 13% от имащите право на глас, показват данните в социологиечско проучване на Екзакта Рисърч Груп.*

Към 26 март най-висока е мобилизацията сред електората на ДПС. В крайната фаза на кампанията ПП-ДБ работят не само с ядрото от избирателите си, но търсят и подкрепа сред своя потенциален електорат. ГЕРБ-СДС като че ли по-скоро залагат на работа с твърдия си електорат.

Под средната готовност за гласуване социолозите регистрират сред жителите на столицата, както и сред населението на областните центрове. Усилията на партиите и коалициите за повишаване на избирателната активност както в София, така и в големите градове, се оказват много важни за крайния резултат от вота.

Пет политически формации със сигурност влизат в 49-ото Народно събрание.

За ГЕРБ-СДС биха дали вота си 26,2 на сто сред твърдо решилите да гласуват и избралите за кого да гласуват, а за ПП-ДБ – 25,6 на сто. 13,7 процента биха гласували за ДПС, 12,8 на сто – за „Възраждане“, 7,4 на сто – за „БСП за България“. Проучването показва, че 3,7 на сто от твърдо решилите да гласуват биха подкрепили „Левицата!“, 3,3 процента – „Български възход“, а „Има такъв народ“ – 2,9 на сто. Данните са преизчислени без отговора „Не подкрепям никого“. Според данните с „не подкрепям никого“ заявяват, че ще гласуват 3,9 на сто.

Четете още

Избор на редактора