Варна: Изложба на екзотични котки от 10 държави

Екзотични породи и котки гиганти от 10 държави могат да видят посетителите на Първата световна изложба в България, която започна днес в Двореца на културата и спорта във Варна. Организатор на събитието е Съюзът на фелинолозите у нас в партньорство с израелския клуб „Royal Cat“ и турския „Pati Saray“. Изложбата се провежда по правилата на Световната федерация на котките WCF.

Животните, които участват, са победители в множество състезания, регионални и международни, разказаха за БТА ветеринарните лекари Стефан Стоянов и Ели Цанева, които подсигуряват медицинската грижа на събитието. Според тях целта на собствениците на породистите животни е да поддържат „синята“ кръв и да се опазва генофонда на породите. На въпрос как се търси партньор за животно, което е много рядко срещано, Цанева посочи, че много помага и Федерацията. Специалистите определят кои котки ще дадат възможно най-доброто поколение, обясни лекарката.

Двамата специалисти са категорични, че който иска наистина породисто животно, трябва да търси услугите на лицензиран развъдник, а не да разчита на обяви в интернет. Цената на коте от екзотична порода, с доказано родословие, в което има и медалисти от конкурси, може да надхвърли 10 000 евро. Ако купувачът поеме ангажимент да го кастрира, т.е. да не го ползва за разплод, парите може да са в пъти по-малко.

На изложбата във Варна има много екзотични породи – Персийска екстремална, Ориенталска екзотика, Мейн куун, Европейска бурма. Според двамата ветеринарни специалисти повечето котки са добри, прекрасни компаньони, привързани към стопаните си. Най-големите аристократи са от породата Британска късокосместа, които макар че са пухкави, никак не обичат да бъдат пипани и мачкани, посочи Цанева.

Сред изложителите във Варна е Станислава Петкова, собственик на две котки гиганти от породата Мейн куун. На 1 година мъжкият вече тежи 9 килограма, но ще стигне до 12. Дамата му е с 4 килограма по-лека. Много са добри, но не е добре да бъдат гледани в апартамент, защото тежат и когато скачат, могат да събарят предмети и да правят бели, с усмивка каза собственичката.

С чувство за хумор представи екзотичните си любимци от породата Европейска бурма Олга Герджикова от Беларус. По думите ѝ двете малки мъжки котета са европейци, защото са родени в България. Баща им е от Беларус. Майката не е представена на изложбата, защото очаква поредните български „граждани“. За самата порода Герджикова разказа, че животните са много спокойни, никога не дерат и не хапят и са едни от малкото, които не предизвикват алергии.

Четете още

Избор на редактора