Гешев чрез евродепутат: Снимките на Мата Хари с кюлчетата са менте

Манипулирани. Това е заключението на петорна компютърна експертиза на снимките и видеото от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов в резиденция „Бояна“.

Новината оповести председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент и ръководител на мисията в България през април Томаш Здеховски. Той поясни, че информацията е предоставена от българската прокуратура:

„Експертизата показа, че снимките и видеото са манипулирани. Има много несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите“.

По-късно евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков заяви:

„Тази петорна компютърна експертиза показва, че снимките са били манипулирани, че резолюцията на част от обектите в снимките – парите и златните кюлчета – се различава от тази на останалите обекти в снимките.“

От разпитите на служители в резиденцията се оказало също, че те никога не са виждали подобни обекти и че метаданните на снимките показват, че са направени в разстояние на година и половина. От друга страна изследванията на експертите доказват, че обектите в снимките (кюлчетата и парите) не са помръднали през тази година и половина.

„Заключението, което направи г-н Здеховски е, че снимки и видеото са били манипулирани с цел да наведат някого на дадени изводи, макар те в случая да не са валидни“, обясни Новаков.

Правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова не разполага с петорната експертиза от Брюксел, която показва, че снимките с кюлчетата и пачките в чекмеджето на Бойко Борисов са фалшиви.

Четете още

Избор на редактора