Екстрадираме турчин, заподозрян в убийство

Турските медии потвърдиха информацията на агенция БГНЕС за екстрадирането на Мустафа Левент Гьокташ, който е заподозрян за убийството на доцент Неджип Хаблемитоглу през 2002 г. Агенция Демирйорен хабер ажансъ разпространи снимка от задържането му.

Мустафа Левент Гьокташ бе задържан от българските сили за сигурност през месец септември. Вчера преди обяд той кацна на летището в Истанбул и веднага бе арестуван, след което бе отведен в съда в Газиосманпаша.

Гьокташ е бивш полковник. Той бе арестуван в Свиленград ден след като турските власти съобщиха, че Интерпол е издал „червена бюлетина“ за ареста му.

Неджип Хаблемитоглу бе известен с критиките си към Гюленистката група – ФЕТО. Той бе убит пред дома си на 18 декември 2002 г. Извършителите на убийството остават неразкрити в продължение на години.

Нури Гьокхан Бозкир, бивш офицер като Гьокташ, беше открит в Украйна и екстрадиран в Турция през януари тази година и това ускори разследването по случая.

През февруари бяха задържани шестима заподозрени за връзките им с Бозкир, предимно бивши офицери. Трима от тях по-късно бяха освободени, докато други двама бяха арестувани, а друг заподозрян беше освободен със съдебен контрол – мярка, която включва ограничаване на движението на заподозрения без лишаване от свобода.

През юни властите издадоха заповед за арест на още лица в рамките на разследването, включително и за Гьокташ. Осем заподозрени бяха задържани, а четирима бяха освободени, но са под съдебно наблюдение.

БГНЕС припомня, че преди три дни Апелативният съд в Пловдив отмени решението на Хасковския окръжен съд, с което бе отказана екстрадиция на Гьокташ, който бе задържан в Свиленград на 1 септември при полицейска проверка.

Гьокташ поиска убежище по политически причини и статут на бежанец у нас, но молбата му остана без отговор.

Четете още

Избор на редактора