Сахарска жега. Новата вълна Харон идва с 48°

Днес отново ще бъде слънчево и горещо. Горещата вълна „Цербер“, която доминира климата в Южна Европа и Балканите, отстъпва място на нова гореща вълна –  „Харон“, която ще достигне своя пик по-късно тази седмица.

Жълт код за опасно високи температури е в сила в почти цялата страна, с изключение на областите София–град, София–област, Перник и Смолян. Опасността от пожари остава повишена. Максималните температури ще достигнат 38 градуса. В района на София ще са около 34, а край морето – 29. Температурата на морската вода ще е 24-26° градуса. Вълнението – 2-3 бала.

В следобедните часове над планинските райони в Западна България ще се развие купеста облачност и само на изолирани места ще превали и прегърми. След обяд в Източна България ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София – около 34°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб, след обяд – до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 26° и 29°. Температурата на морската вода е 24-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще е предимно слънчево, след обяд с купеста облачност. Локални краткотрайни валежи с гръмотевична дейност са възможни в Западна България. Вятърът ще е слаб, по най-високите части – до умерен от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра – около 21°.

През новата седмица времето ще е слънчево, около и след обяд – много горещо. Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 35° и 40°.

Жегата в Южна Европа ще продължи и през следващата седмица. Интензивната гореща вълна „Цербер“ отстъпва място на „Харон“. Жегата не показва признаци на отслабване. Името Харон идва от гръцката митология. Той е лодкарят, който прекарва мъртвите през реките Стикс и Ахерон в подземното царство на Хадес.

Очаква се температурите да достигнат своя пик между 19 и 23 юли – не само в Италия, но и в Гърция, Турция и на Балканите.

Италианското правителство посъветва всички в районите, в които е обявен червен код, да избягват пряка слънчева светлина между 11:00 и 18:00 ч.

Най-топло през следващата седмица ще бъде на италианския остров Сардиния. Очаква се термометрите да чукнат 48 градуса. В столицата Рим отново предстоят температури от около 43 градуса.

Междувременно Гърция достигна температури от 40°C или повече през последните дни. Акрополът в Атина – най-популярната туристическа атракция в страната – беше затворен през най-горещите часове в петък и събота.

На Канарските острови в Испания горски пожар, който избухна в Ла Палма в събота сутринта, наложи евакуацията на най-малко 4000 души и досега е унищожил 4500 хектара земя.

Горещата вълна в Европа се очаква да обхване Балканите по-късно следващата седмица – въпреки че голямата жега вече настъпи в няколко страни, като Сърбия и Унгария.

Четете още

Избор на редактора