ЕК ни отпуска 460 млн. евро заем за запазване на заетостта след пандемията

Европейската комисия е готова да отпусне допълнителни 460 млн. евро финансова подкрепа за България за подпомагане на заетостта. Средствата се отпускат като кризисна мярка срещу последиците от коронавирусната пандемия и овладяване нивата на безработицата на територията на Евросъюза. С тази сума общата помощ за подпомагане на страната ни във връзка с антикризисните мерки достига 971 млн. евро.

След като Европейският съвет одобри предложението, финансовата подкрепа ще бъде предоставена под формата на заеми, отпуснати при изгодни условия.

Средствата се отпускат по линия на инструмента SURE, който е част от цялостната стратегия на ЕС за защита на работните места и служителите в отговор на пандемията от коронавирус.

България е осмата държава от Евросъюза, заедно с Белгия, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта и Унгария, която поиска подкрепа в допълнение към вече отпуснатата по инструмента SURE, и одобрена от Европейския съвет през 2020 г.

Ако бъде прието, днешното предложение ще увеличи общата финансова подкрепа, предоставена по инструмента на страните членки, до общо 93.8 милиарда евро. По механизма за подпомагане Комисията вече е изплатила 91.8 милиарда евро на 19 от страните и очаква да предприеме оставащите операции по заемане на средствата през идните месеци.

Остават 6.2 милиарда евро, които все още са налични за евентуално подпомагане.

Инструментът SURE е достъпен за страните членки, които трябва да мобилизират значителни финансови средства за борба с отрицателните икономически и социални последици от епидемията от коронавирус на тяхна територия. Той може да предоставя финансова помощ до 100 милиарда евро под формата на заеми от ЕС на засегнатите държави за справянето им с внезапните увеличения на публичните разходи за запазване на заетостта. 

Четете още

Избор на редактора