Електронни направления за антигенни тестове от вторник

Личните лекари ще издават електронни направления за бърз антигенен тест за КОВИД. Очаква се това да стане възможно от вторник, съобщи шефът на НЗОК проф. Петко Салчев, цитиран от БНР.

Здравната каса ще покрива и лабораторното изследване Д-димер, за което настояват и пациенти, и медици. То отчита повишеното съсирване на кръвта и е важен показател за последствия от прекаран коронавирус.

Освен това джипитата ще могат да ваксинират срещу КОВИД и пациенти, които не са в техните листи, а и извън тях. Има финансови облекчения и за лечебните заведения за болнична помощ, които разкриват ваксинационни кабинети – те ще получават заплащане за това. Цените на клиничните пътеки също търпят промяна – лечение в интензивно отделение ще се увеличи от 550 лв. на 700 лв. на ден, а на тази за  наблюдение на пациентите от 250 лв. ще стане 300 лв.

Важно изследване по време на бременност също вече ще се поема от касата. Това е феталната морфология, която беше препоръчителна за дамите над определена възраст. НЗОК ще плаща и ехографията на млечна жлеза и тестът за поносимост при прилагане на анестезия.

С анекса към Националния рамков договор се увеличават и цените на клиничните пътеки в кардиохирургията при деца със сърдечни малформации.

Променя се и цената на клиничната процедура за новородени със сърдечна малформация, претърпели операция до 1-годишна възраст- от 19 000 лв., тя става 28 500 лв. Заплащането на оперативното лечение при сърдечни заболявания на деца до 18 г. също се увеличава – от 12 600 на 18 900 лв.

Четете още

Избор на редактора