Ревизоро: Стават бедствия, защото няма пари за речните корита

Пари за чистенето на речните корита не се отпускат, затова се стига до бедствия с такива мащаби. Не е виновна незаконната сеч. Това коментира в NOVA бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро.

„Коритата на реките трябва да се чистят от областните управи, но затова трябва да им се дадат пари. А никой не им дава. Когато има проблем се започва – ама защо нищо не е направено?  Областните управители всяка година подават молби за бюджет за чистене на речните корита, а такъв не им се отпуска”, обясни Емил Димитров.

„В населените места кметът не може да каже на общинския съвет – дайте пари да изчистим реката. Защото тези пари ще трябва да ги вземат или от физкултурния салон, или от детската градина”, коментира бившият министър.

„Ако в наводнените три села бяха изчистени речните корита, щяха да пострадат по-малко къщи”, смята Димитров. И даде пример с река Искър в София. „На река Искър от Панчарево до Нови Искър проводимостта е 30 кубика в секунда.

Когато има голям дъжд и реката е пълна, спираме реката, за да се вместим в тези 30 кубика. В противен случай трябва да се изкопаят диги и водата да се излее в полето, за да не наводни населените места”, обясни Димитров.

В Пловдив по този начин се балансират три язовира, за да не наводнят града, обясни още той.

Четете още

Избор на редактора