Ердоган, Зеленски, Гутериш: Не искаме нов Чернобил!

Не искаме да преживеем нов Чернобил. Около това послание се обединиха президентът на Турция Реджеп Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш след визитата си в Лвив, където разговаряха с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи Анадолската агенция.

Турският лидер изрази безпокойства около продължаващите сблъсъци в района на Запорожката АЕЦ. Той потвърди готовността на Анкара отново да се нагърби с посредническа роля, предаде БТА.

„Надявам се, че войната ще приключи на преговорната маса“, каза той, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

В рамките на визитата Турция и Украйна подписаха споразумение за възстановяване на инфраструктура, разрушена от войната.

Ердоган се похвали и с подписаното в Истанбул на 22 юли споразумение между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища.

Целият свят започна да усеща положителните отражения на Истанбулското споразумение, което направи възможен безопасния износ на украинско зърно от Черно море към света“, каза той.

Президентът изтъкна, че Турция от една страна полага усилия за прекратяване на военните действия по дипломатически път, а от друга – оказва подкрепа на своите украински приятели.

„От началото на войната досега сме изпратили 98 тира с хуманитарна помощ за нуждите на украинския народ“, пресметна той.

Според турския президент Анкара осигурява временно подслон на около 325 000 украински бежанци.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви след срещата в Лвив със Зеленски и Ердоган, че сред основните теми на разговорите са били обезопасяването на атомната централа в Запорожие и възможностите за прекратяване на руско-украинската война.

Гутериш посочи, че глобалните пазари вече са започнали да се успокояват, но за пълна стабилизация и трайно намаление на цените, от което зависят стотици милиони хора по света, е необходимо увеличаване на експорта на храни и изкуствени торове както от Украйна, така и от Русия.

Четете още

Избор на редактора