Ердоган към Швеция: Забравете за НАТО

Турският президент Реджеп Таип Ердоган коментира, че Швеция не бива да очаква подкрепа от Турция за приемане в НАТО.

Изказването идва след протеста в Стокхолм в събота. По време на демонстрация там бе изгорен коран, свещената книга на мюсюлманите. Протестът бе проведен след разрешение от шведските власти.

„Очевидно е, че тези, които опозориха страната ни пред посолството ни, не могат вече да очакват каквато и да е благосклонност от нас по отношение на кандидатурата си“, коментира Ердоган.

Той осъжда протеста, организиран от крайнодесен политик, и го определя като богохулство, което не може да бъде защитено със свободата на словото.

Критики към случилото се имаше и от представители на шведското правителство. Външният министър на страната Тобиас Билстрьом още в събота коментира, че в страната има свобода на изразяване, но това не означава, че той или правителството подкрепят изразените на протеста мнения.

Що се отнася до думите на Ердоган, външният министър отказва да ги коментира, докато не разбере какво точно означават те.

По-рано този месец протестиращи кюрди в шведската столица обесиха чучело с лика на турския президент.

Швеция обяви, че ще кандидатства за присъединяване към НАТО след руската офанзива в Украйна. За да бъде приета във военния алианс обаче, страната има нужда от одобрението на Турция, която е пълноправен член.

Четете още

Избор на редактора