Ердоган подкрепя идеята на Путин за газов хъб в Турция

Реджеп Ердоган подкрепи идеята на Владимир Путин за европейски газов хъб в южната ни съседка. Президентите на двете страни са инструктирали енергийните власти в двете държави да започнат технически проучвания за създаването му.

Това обяви турският президент Ердоган след регионалната среща на върха в Казахстан. Владимир Путин предложи вчера доставките на руски газ през тръбопровода Северен поток Европа да бъдат прехвърлени към Черно море.

Руските и турските енергийни власти ще работят заедно за определяне на най-добрата локация за газовия хъб, съобщи Реджеп Ердоган на връщане в самолета от Казахстан.

Ердоган допълни, че най-доброто място е турския регион Тракия до границата с Гърция и България. Подобен газов хъб изисква мащабни инвестиции, а идеята за създаването му идва на фона на усилията на Европейския съюз да прекрати десетилетната зависимост от руските енергийни доставки.

Руският вицепремиер Александър Новак също заяви днес пред Анадолската агенция, че през Турция може да бъде доставяно значително количество руски газ за Европа. Новак уточнява, че „Южен поток“, който беше трансформиран в „Турски поток“, е бил планиран с 4 тръбопровода с капацитет от 63 милиарда кубически метра.

В момента общият капацитет на „Турски поток“, който минава през България и доставя газ до Сърбия и Унгария, е 31 милиарда и половина кубическа метра.

Идеята за пренасочване на руските газови доставки към Турция незабавно предизвика реакция на френския президент Еманюел Макрон. От Елисейския дворец заявиха, че няма смисъл в създаването на хъб, тъй като Турция вече получава руски газ през Турски поток.

Четете още

Избор на редактора