Естония емоционално зове цяла Европа да спре да приема руснаци

„Посещението на Европа – това е привилегия, а не право на човека.“ Така премиерът на Естония г-жа Кая Калас призова властите на всички страни от Европейския съюз да спрат да издават всякакви входни визи на руснаци.

Припомняме, че България вече спря приемането на документи за визи за граждани на Русия – туристите и собствениците на имоти у нас. Нашите власти го направиха „предвид възникналата извънредна ситуация“ – обявяването за персона нон грата на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските ни служби.

„Спрете да издавате туристически визи на руснаците. Посещението на Европа е привилегия, а не право на човека – написа Калас в своя Туитър. – Въздушните връзки с Русия са закрити. Това значи, че докато страните от Шенгенската зона издават визи, бремето ще носят съседите на Русия (Финландия, Естония, Латвия и Литва) – наземните точки на излизане. Нека прекратим туризма на Русия веднага“.

Вчера вечерта президентът на Украйна Володимир Зеленски също призова западните страни да ограничат влизането на руснаци. „За какито и руснаци да става дума, изпратете ги обратно в Русия – заяви Зеленски. – Тогава те ще разберат. Тогава ще обяват: ние нямаме никакво отношение към тази война. Трябва ли целият народ да носи отговорност? Трябва. Именно този народ е избрал тази власт, а сега не се бори с нея, не спори с нея, не крещи по нея“, добави той по адрес на т. нар. „добри руснаци“, които не подкрепят войната и затова бягат на Запад.

Досега 12 от 27-те страни от ЕС са спрели визите за руснаци. Най-големите обаче – Германия, Франция и Италия още се ослушват. Вчера и финландският премиер г-жа Сана Марин заяви, че „не е правилно докато Русия води брутална агресивна война в Европа, някои руснаци да живеят нормален живот, да пътуват в Европа, да са туристи“.

Четете още

Избор на редактора