ЕС не обсъди френското предложение за ветото върху Скопие

Постоянните посланици на страните-членки на ЕС не обсъдиха българската позиция за френското предложение за Северна Македония.

Това стана ясно след края на заседанието в Люксембург. Българският посланик към ЕС Румен Александров не представи позицията на страната ни по т. нар. „френско предложение“ за разрешаване на спора между България и Северна Македония, тъй като няма решение от външната комисия на българския парламент.

Френското предложение няма да бъде дискутирано и на утрешния Съвет „Общи въпроси“, съобщава БНР. Дипломатически източници допълват, че България е информирала какви следващи стъпки ще приеме, които към момента не са публично оповестени.

Предложението на Франция се превърна в „ябълката на раздора“ и един от поводите за политическа и парламентарна криза у нас, макар, че беше обявено от мнозина политици и наблюдатели като най-доброто решение за спора между София и Скопие.

По предложението запази мълчание и парламентът на Република Северна Македония, откъдето обявиха, че трябва внимателно да се запознаят с текстовете.

Междувременно срещу френския вариант за излизане от кризата скочиха националистически сдружения в България и РСМ, което нагнети допълнително напрежения в политическите кръгове у нас и в западните ни съседи. 

Четете още

Избор на редактора