Евролидерите решени да доставят 1 млн. 155 мм снаряди на Украйна

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряди за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки, предаде БНР.

Европейският съюз стои твърдо и изцяло с Украйна, и ще продължи да предоставя силна политическа, икономическа, военна, финансова и хуманитарна подкрепа на украинския народ дотогава, докогато е необходимо. ЕС увеличава усилията за задоволяване на отбранителните нужди на Украйна. Европейският съвет приветства споразумението в Съвета на ЕС за спешна доставка на боеприпаси „земя-земя“ и артилерийски снаряди и, ако бъдат поискани, ракети, включително чрез съвместни доставки, се допълва в текста.

В документа се отбелязва, че доставката на снаряди може да стане чрез съвместна поръчка и мобилизиране на съответните средства, в т.ч. и от европейския механизъм в подкрепа на мира. Лидерите призовават Русия незабавно да върне депортираните от Украйна, особено децата.

Изразена е подкрепа за мирния план на украинския президент Володимир Зеленски. Отправен е призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от Украйна според международно признатите граници на нападнатата страна, предаде БТА.

Европейският съвет приветства споразумението за създаване на нов Международен център в Хага за наказателно преследване на престъплението „агресия“ срещу Украйна и изразява подкрепа за разследванията на прокурора на Международния наказателен съд. Държавните и правителствените ръководители от ЕС отбелязват необходимостта от спазване на наложените европейски санкции и за следене те да не бъдат заобиколени. Лидерите изразяват очакване институциите на ЕС да подготвят предложение за съгласуван общоевропейски подход по тези въпроси.

В заключенията се изразява подкрепа за въвеждането на международен списък за нанесените от Русия щети на Украйна. Допълва се, че ЕС ще продължи работата за насочване на запорираното руско имущество за възстановяването на Украйна и за изплащане на обезщетения по силата на международното право.

Европейският съвет осъжда това, че Иран и Беларус предоставят военна помощ на Русия, и призовава държавите по света да не оказват каквато и да било подкрепа на Москва във войната.

Четете още

Избор на редактора