ЕС спира облекчения визов режим за руснаци

Европейският съюз планира следващата седмица да прекрати споразумението за облекчен визов режим, пише „Файненшъл таймс“.

Британският всекидневник отбелязва, че планът за замразяване на договора от 2007 г. ще направи сдобиването на документи за пътуване в Шенгенското пространство за свободно движение по-трудно и по-скъпо за руските граждани.

Според източници на изданието решението ще бъде взето от министрите на външните работи на страните от ЕС във вторник – първия ден от неформалната им среща в Прага, но ще бъде огласено в нейния край – в сряда, предава БТА.

„Неуместно е руски туристи да се разхождат нашите градове. ЕС трябва да изпрати сигнал на населението на Русия, че „специалната военна операция“ в Украйна е неприемлива“, заявява един от източниците на „Файненшъл таймс“.

В началото на тази седмица държавите от ЕС, граничещи с Русия, заплашиха да затворят едностранно границите си за руски туристи, ако не бъде взето такова решение на общоевропейско равнище. Редица източноевропейски страни от съюза, като Чехия и Полша, спряха да издават туристически визи на руснаци малко след началото на войната на 24 февруари. Руснаци, които имат виза от дадена държава от съюза, обаче имат право да влизат във всички други страни от общността заради правилата за свободно движение. Най-големи противници на решението са Германия и Португалия, като втората призова за „санкции срещу военната машина, не срещу руския народ“. България също не смята да подкрепи предложението.

Четете още

Избор на редактора