Европейската централна банка вдигна лихвите за първи път от 11 години

В опит да се справи с нарастващата инфлация и отслабването на еврото Европейската централна банка най-накрая вдигна основните лихви, които бяха без промяна от 2011 година.

Инфлацията в края на юни достигна 8.6% в еврозоната и 9.6% в Европейския съюз.

Увеличението е с 0.50 процентни пункта до 0.0-0.50-0.75%.

Първоначално се очакваше то да е с 0.25 пункта, но изглежда везните са натежали в полза на прибалтийските държави, където инфлацията е около и над 20%. Те настояваха за по-високи лихви.

ЕЦБ е последна от големите банки, която се намеси в борбата с инфлацията. Преди нея Фискалният резерв, Банк ъф Ингланд и няколко централни банки на държави извън еврозоната на няколко пъти увеличават основния лихвен процент. Опасенията са, че прекомерното увеличаване на лихвите може да доведе или ускори влизането на еврозоната в рецесия.

Отслабването на еврото, което миналата седмица падна под един долар, също е натежало в полза на по-високите лихви.

ЕЦБ потвърждава, че крайната ѝ цел е в средносрочен план да поддържа инфлация в рамките на два процента, пише в официалното съобщение от банката. Следващото заседание, на което могат да бъдат разглеждани размерът на лихвите е след шест седмици.

В еврозоната влизат 19 държави.

Икономистите не се наемат да определят кога това решение ще се отрази на лихвите България. Рано или късно обаче търговските банки ще увеличат и те лихвите по кредити и депозити.

Четете още

Избор на редактора