Жандармерия на границата, докато съдът реши спора по случая „Таки-Маки“

Присъствие 24/7 на жандармерия ще има на ГКПП „Капитан Андреево“, докато се разрешат правните спорове между Българската агенция по безопасност на храните и „Евролаб 2011“. Това заяви при посещението си на пункта днес министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Държавата не може да си позволи да се стигне до ескалация на напрежение. Затова над 50 жандармеристи денонощно ще пазят държавната граница.  От намесата на полицията в петък през нощта трафикът е нормален и са обработени 511 камиона.

Скандалът на границата стана известен като „Таки-Маки“, след като сегашният началник на БАБХ проф. Христо Даскалов сигнализира, че бившият шеф на агенцията проф. Пламен Моллов направил опит да му предаде папка с пари.

Няколко ведомства с пълния си капацитет ще подпомагат БАБХ в дейността й, свързана със съдебните спорове, каза още министърът на вътрешните работи. Целта е да се предприемат съответните правни действия, за да се реши правно този казус. Докато това се случи, българската полиция ще гарантира опазването на обществения ред на пункта, а цялата държава ще се бори този казус да бъде решен по-най-изгодния за държавата и обществения интерес начин, с юридически средства, допълни Демерджиев.

„Веднага след като се възстанови работата на пункта, БАБХ беше подложена на хакерска атака. Взели сме всички мерки и няколко министерства и ведомства работят за отстраняване на проблема. Аз се учудвам, че след случая с „Български пощи“ не са взети мерки това да бъдат предотвратени такива случаи. Очаквам до края на деня системите на БАБХ да се възстановят. Категорично като време хакерската атака поразително съвпада с момента, в който се възстанови  работа на пункта, затова я свързвам. Естествено, знаете трудно е да се провери източникът, но когато такъв тип атака възникне  в момент, в който е преодолян друг проблем, логично е да се свържат двете неща. Целта е да се попречи, работата на агенцията е затруднена“, коментира още Демерджиев.

След решението на Върховния административен съд от края на юли т.г. изпълнителният директор на БАБХ пусна нова заповед, с която беше наредено товаро-разтоварната дейност на пункта да бъде включена към официалния контрол и да се извършва единствено от служителите на държавната агенция. „Евролаб 2011“ отказа да се съобрази с новата заповед и в резултат обработката на товарите на границата беше блокирана за няколко дни. Това наложи жандармерията да помогне на служителите на БАБХ да поемат тази дейност. До крайното решаване на въпроса в съда, товаро-разтоварната дейност ще се извършва само от БАБХ, обясни проф. Христо Дакалов.

Казусите между БАБХ и „Евролаб 2011“ са много, юридически сложни са и мястото за тяхното разрешаване е в съда. Ролята на МВР е да обезпечи обществения ред, каза министър Демерджиев.

„Благодарение на «Продължаваме Промяната», Евролаб 2011 вече няма монопол и при лицата, отговорни за разтоварването на стоки на границата, написаха от партията. – Нещо повече, заради незаконното блокиране на служители на БАБХ през последните дни и възпрепятстване на тяхната работа, жандармерията ще следи за спазването на закона на място, а Евролаб 2011 следва да бъде санкционирана.“

Доскорошните управляващи припомнят още:

На 2 август съвместна междуинституционална проверка установи, че Евролаб 2011 е в тежки нарушения на Закона за държавната собственост и по претендирания от тях договор за наем на имотите на БАБХ на границата. Заради установените нарушения фирмата следва да бъде изведена от тях.

Тези решителни действия на държавата трябва да неутрализират четирите стълба на монопола.

Припомняме, че в продължение на 10 години управлението на ГЕРБ си затваряше очите за частния монопол и многобройните проблеми на най-голямата сухопътна граница в Европа и вход към ЕС – въпреки сигналите и забележките дори от европейски институции и евродепутати.

Ние сложихме край на схемата, която позволяваше държавата да е златната кокошка за малцина избрани. С действията си станахме неудобни на мафиотски, лобистки и политически кръгове. Върнахме държавността на границата с цената на заплахи, предложения за подкупи, клеветнически кампании и сваляне на правителството. а българските граждани платиха за частните интереси с поредните избори.

Четете още

Избор на редактора