Жега. Гърция: Не ни плаши неоосманското перчене на Турция! Можем да защитим родината си

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас заяви, че Гърция „отхвърля неоосманското перчене“ на Турция в съвместно изявление снощи с гостуващия в Атина френски външен министър Катрин Колона, предават АНАМПА и БТА.

Дендиас добави, че изявленията, идващи от Турция, са „неприемливи, нечувани и осъдителни“ и отбеляза, че „ние нито се страхуваме, нито сме изплашени“.

Попитан за вчерашните коментари на турския президент Реджеп Ердоган, който заяви, че Турция „ще дойде внезапно някоя нощ“ на гръцките острови, направени по време на посещението му в Босна, Дендиас посочи,

че турската страна прави все по-възмутителни и неприемливи изявления в последните дни и отново подчерта, че Гърция винаги действа на базата на международното право и международното морско право.

Той добави, че „всеки, който си мечтае за атаки и завоевания, трябва да помисли повече от веднъж“, тъй като „ние сме повече от самодостатъчни в способността си да защитаваме нашата родина, нашата териториална независимост и нашата цялост“.

Дендиас изтъкна още, че „ние сме абсолютно сигурни в нашите съюзи и отношението на нашите партньори“. „ЕС вече демонстрира в случая с Украйна, че заплахите и нахлуванията в нарушение на международното право създават безпрецедентно единство и категоричен отговор“.

Четете още

Избор на редактора