Жена преведе 18 хил. лв. на Инстаграм измамник

Жена на 47 години е превела на мъж, представящ се за медицинско лице, над 18 417 лева за по-малко от месец, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич.

Потърпевшата е подала жалба около 14:30 часа вчера. Между 20 август, когато е започнала да поддържа контакт с непознатия, и 16 септември тя му е превела сумата от 18 417 лева.

Прокурор Даниел Илиев, говорител на Районна прокуратура – Добрич съобщи за БТА, че в социалното приложение Инстаграм са се запознали мъжът, представил се за медицинско лице, и жената. Образувано е досъдебно производство за измама.

На 8 август мъжът е поискал покана за приятелство от потърпевшата и двамата са започнали да кореспондират всекидневно чрез съобщения. Той се е представил за военен лекар в Кабул, Афганистан, разведен, с две деца, германец по произход. Казал е, че майка му е българка, поради което относително добре владее български език.

Прокурор Илиев обясни, че извършителят постепенно е започнал да „обработва“ пострадалата, като в един момент ѝ е казал, че иска да живее с нея и че ще си купи къща в Добрич, но за целта му трябват пари за документи и самолетни билети.

Така на 25 август 47-годишната жена е започнала да превежда пари на мнимия лекар, до 4 октомври. Вчера, 6 октомври, жертвата е посетила една от банките в родния си Добрич с намерението да преведе поредната сума. Служител на финансовата институция ѝ е казал, че това е измама, и е отказал да извърши транзакцията. След този случай жената се е явила в Първо РПУ, където е подала жалба.

Сумата от 18 417 лева е изпращана поетапно и по различни сметки, като по думите на пострадалата преводите са нареждани в полза на граждани в Румъния и Италия. Тепърва ще се установява кой е титуляр на сметките и кой стои зад Инстаграм профила „Джеймс“.

Предстои да бъде определен наблюдаващ прокурор, който ще прецени какви действия да бъдат предприети и дали да се използват методите на международната правна помощ чрез европейска заповед за разследване, ако сметките наистина са в чуждестранни банки в държави членки на Европейския съюз, каза още прокурор Илиев. По думите му разследването ще бъде много трудно и изискващо сериозна професионална подготовка.

Четете още

Избор на редактора