Жена счупи емблематичната скулптура за $42 000 в Маями

„Моля, не докосвайте произведението на изкуството“. От време на време ни се напомня защо тези знаци все още са необходими в галериите по света.

Любителите на изкуството в Маями гледаха ужасени в четвъртък вечерта, когато колекционер случайно събори на земята скулптура на стойност 42 000 долара на американския поп артист Джеф Кунс.

Тя го е почукала с пръст, разказаха свидетели на събитието.

Статуята – един от емблематичните Кучешки балони на Кунс – се разби на малки парченца и трябваше да бъде пометена в кофи за боклук от персонала на галерията.

Инцидентът е станал по време на ВИП вечеря на откриването на Art Wynwood, панаир за съвременно изкуство, провеждан всяка година в Маями, Флорида.

Местният художник Стивън Гамсън каза пред Miami Herald, че се възхищавал на скулптурата, когато „възрастна жена“ я почукала, събаряйки я от пиедестала.

„Когато това нещо падна на земята, беше като при автомобилна катастрофа – привлича огромна тълпа на магистралата“, каза г-н Гамсън пред вестника.

За щастие на жената, произведението е покрито от застраховка, каза Бенедикт Калух, арт съветник в галериите за изящни изкуства Bel-Air, които представляват скулптурата.

Посетителката, причинила щетата, която остава неназована, е колекционер на произведения на изкуството.

Четете още

Избор на редактора