Жените в Берлин вече могат да се къпят топлес в басейните

Градските власти в Берлин разрешиха на жените да плуват без горнище на банския във всички басейни в германската столица, съобщи BBC, позовавайки се на официалният сайт на кметството.

Решението е по повод жалба за дискриминация по полов признак, която е постъпила при омбудсмана. Жителка на Берлин е била възмутена, че не ѝ е позволено да плува топлес в басейна, въпреки че няма официални забрани за това.

Жената подчертала, че в общите правила на басейна се казва да се носят „налични в търговската мрежа бански костюми“ – без да се посочват каквито и да било различия или ограничения по отношение на пола.

Градският съвет на Берлин разгледа жалбата и реши да доуточни в правилата, че „лицата от женски пол, както и лицата с гърди, възприемани като женски“, не са длъжни да носят горнище на бански костюм в градските басейни.

„Взетото решение създава равни права за всички берлинчани, независимо дали са мъже, жени или небинарни, а също така създава правна сигурност за персонала на заведенията за къпане“, обясняват от кметството.

Четете още

Избор на редактора