Журналист на BBC арестуван и бит от китайската полиция

Британската радиотелевизионна корпорация Би Би Си съобщи в неделя, че един от нейните журналисти, отразяващи протест в Шанхай, е бил задържан и малтретиран от китайската полиция, преди да бъде освободен няколко часа по-късно, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

„Би Би Си е изключително загрижена от отношението към нашия журналист Ед Лорънс, който беше задържан и му бяха поставени белезници, докато отразяваше протестите в Шанхай“, каза говорител на медията.

„Той беше задържан в продължение на няколко часа, преди да бъде освободен. По време на ареста той е бил бит и ритан от полицията. Това се е случило, докато е изпълнявал работата си като акредитиран журналист“, се казва в съобщението.

Според Би Би Си не е било дадено убедително официално обяснение за задържането на журналиста.

„Ние не разполагаме с никакво официално обяснение или извинение от китайските власти, освен твърдението на служителите, които по-късно са го освободили, че са го задържали за негово собствено добро в случай, че се зарази с КОВИД от тълпата“, казва Би Би Си.

Демонстранти в Шанхай, разгневени от строгите антивирусни мерки в Китай, призоваха в неделя за оставка на президента Си Цзинпин и край на еднопартийния режим.

Четете още

Избор на редактора