Забрана за тротинетките в паркове, площади и тротоари

Забрана за електрическите тротинетки в паркове, градини, площади, тротоари и по пешеходни зони, предлага Столичният общински съвет.

Над 2 хил. са обществените тротинетки, не обявяваме война на тях. Те са екологичен, бърз транспорт. Искаме да сме в крак с времето, но искаме да осигурим безопасна градска среда, каза председателят на СОС Георги Георгиев.

Заедно с председателя на комисията по транспорт Карлос Контрера и общински съветници те дадоха пресконференция, на която представиха предложенията за въвеждане на правила при използването електрическите тротинетки на територията на Столичната община. Обсъждането на правилата ще продължи един месец.

Предвиждаме максималната скорост да е 25 км/ ч и да бъде въведена автоматично чрез софтуера на тротинетките под наем. Предлагаме и за личните тротинетки, обясни Геогриев. По думите му за тях няма статистика и по неофициални данни са над 8 хил.

Предложението гласи гражданите да могат да бутат превозното си средство на собствен ход, като Столичният общински съвет ще задъли операторите да ограничат скоростта до 5 км/ч в зоните, където е забранено движението. Тези зони ще светят в червено.

Забраняваме паркирането по широки пространства, като паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, спирка на градския транспорт.

Ако си оставите тротинетката на забранено място, операторът ще продължи да ви таксува, обясни Георгиев. Ще искаме гражданите да имат възможност да подават сигнали за неправилно паркиране, добави той.

Вече сме осигурили 200 места, но те се ползват и за колелета. Затова искаме затягане на контрола, да не се хвърлят безразборно, заяви председателят.

Столичният общински съвет предлага още санкции, най-вече за операторите. „Глобите са едни и същи за всички, те са в компетенциите на Пътна полиция. Въвеждаме задължение на фирмите да си приберат безразборно хвърлените тротинетки в рамките на 4 часа“, каза той.

Глобата за гражданите нарушители е 50 лв., ако паркират неправилно или карат в забранени пространства, гласят още предложенията.

Четете още

Избор на редактора