Забраняват домашните любимци в Иран, били „символ на Запада“

Законопроект, предвиждащ притежаването на домашни любимци само със специално разрешение предстои да бъде разгледан от парламента на Иран, съобщи руската редакция на „Би Би Си“, цитирани от „Трафикнюз“.

Мотивите за искането са, че домашните любимци са „символ на Запада“.

Президентът на Асоциацията на ветеринарните лекари в страната и противник на законопроекта, доктор Паяма Мохеби коментира, че дебатът по въпроса е започнал преди повече от десетилетие. По това време група ирански депутати са предлагали конфискацията на кучета от техните собственици и изпращането им в зоопаркове или пък пускането им в пустинята.

Иран бе една от първите страни в Близкия изток, приели закон за защита на животните. През 1948 г. в страната се появи и първата държавна организация за контрол на спазването на закона.

Дори кралското семейство на Иран притежаваше кучета.

Всичко обаче се променя с Ислямската революция през 1979 г. В ислямската традиция кучетата се считат за нечисти животни.  А в очите на новата власт те символизират също и западния начин на живот.

Новият законопроект, ограничаващ притежаването на домашни животни, е свързан също и с трудности в икономиката на Иран заради дългогодишните санкции, наложени му от западните страни. Заради това бе забранен и вносът на храни за животни от чужбина в страната.

„Ние сме много зависими от хора, които пренасят контрабандно храни за животни. Само за няколко месеца цените се повишиха пет пъти“, каза местен ветеринарен лекар.

Собствениците на домашни любимци са силно притеснени за бъдещето на своите животни.

„Ако парламентът приеме този закон, следващите поколения ще ни запомнят като хората, които са забранили кучетата, защото са кучета, и котките, защото са котки“, каза председателят на Иранската ветеринарна асоциация.

Ако законопроектът бъде приет, местните жители ще бъдат глобявани за внос, покупката и продажбата, а също и за транспортиране и отглеждането на всякакви домашни любимци. Глобата се очаква да бъде около 800 долара.

Четете още

Избор на редактора