Завръща се кукерският фест „Песпонеделник“ в Широка лъка

Традиционният кукерски празник „Песпонеделник“  ще се състои на 5 март, съобщи кметът на Широка лъка Васил Седянков. Кукерското шествие в Широка лъка се завръща след двегодишно прекъсване заради пандемията.

Пет гостуващи кукерски състава от различни фолклорни области на страната и домакините от „Песяците“ в Широка лъка  ще участват в програмата. Под звуците на чанове и хлопки кукерите ще разиграят традиционния обред за „прогонване на злото“. Хиляди български и чуждестранни туристи се очаква да пристигнат за „Песпонеделник“, съобщи БТА.

На 3 март възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка ще представят концерт по случай Националния празник. Концертът е благотворителен в подкрепа на пострадалите от наводненията жители на с. Каравелово, уточняват от Община Смолян. На 4 март празничната програма ще продължи с представление на самодейците от читалището в Широка лъка. Читалищните състави ще излязат на сцената с пиесата „Прошка“, пресъздаваща традицията на Сирни Заговезни.

Четете още

Избор на редактора