Завръща се легендарната шапка „Борсалино“

Легендарната шапка „Борсалино“ се завръща, предаде АФП. Звздите Хъмфри Богарт, Серджо Леоне, Ален Делон и Жан-Пол Белмондо обезсмъртяват култовия модел в киното. През 2017 година компанията производител фалира.

Днес финансистът от френско-италиански произход Филип Камперио успява да вдигне продажбите и да извади от нафталина тази митична марка, създадена през 1857 г. от Джузепе Борсалино.

Времето изглежда спряло във фабриката „Борсалино“, която се намира в град Алесандрия, област Пиемонте. Дървените машини са от 1888 г.

За да се направи филцова шапка, са необходими седем седмици и петдесетина операции, голяма част от които на ръка.

При отварянето си през 1888 г. нашата фабрика е в авангарда по отношение на машините. Днес сме след последните занаятчии в света, правим шапки на ръка, разказва Алесандро Мортарино, завеждащ продажбите.

Използва се заешка козина. Тя е най-меката материя и дава големи по-големи възможности за работа от вълната.

Даниеле Фаша, занаятчия при „Борсалино“ от 15 години, казва: „Машините ни помагат, но основната работа е на ръка. Трябва да уважаваме традициите.“

Афиш от филма „Борсалино“ с Ален Делон в главната роля, излязъл през 1974 г., е поставен на видно място в шоурума на фабриката, сред шапки във всички възможни форми и цветове.

Най-голямото предизвикателство е да модернизираме марката, да я насочим към потребителите по целия свят, запазвайки своето ДНК, казва Джакопо Полити, който се грижи за новия стил на „Борсалино“. Освен класически луксозни шапки от филц и панама, ще се произвеждат бейзболни каскети, шапки „боб“ и барети. Днес шапките отново са на мода.

Предишният собственик на „Борсалино“ Марко Маренко беше осъден през 2016 г. на пет години затвор за измама с фалит. Днес фабриката обръща нова страница.

„Борсалино“ произвежда 180 000 шапки всяка година. Средната им цена е 300 евро, като най-скъпите могат да достигнат и по-висока стойност. Моделът „Панама Монтекристи“ от произведената преди шест месеца колекция струва 1650 евро.

Над 2000 емблематични шапки „Борсалино“ от историята на марката са изложени в едноименния музей, който ще бъде открит на 4 април в Алесандрия. Надеждата е, че той ще привлича посетители от цял свят.

Четете още

Избор на редактора