Завърналите се наши медици: В Турция е апокалипсис

“Хаос” и “апокалипсис” така описаха поразената от земетресението Турция българските медици от ВМА, които кацнаха снощи в 21.30 ч. на летище „София“. Те помагаха миналата седмица на пострадалите от опустошителното земетресение.

“В Турция цари хаос. Кацайки на летището в град Адана установихме, че службите не бяха подготвени. Не знаеха, че ще дойдат спасителни екипи. В един момент нашият екип беше първият международен, който кацна там. Впоследствие започнаха да кацат непрестанно самолети със спасители от най-различни страни и от цялата Турция”, разказа майор Цветан Станимиров за първите часове на терен. “За съжаление не успяхме да извадим живи хора от разрушените сгради”, каза още той.

Стигайки в град Хатай, медиците ни са поразени от гледката. “Впоследствие стигнахме в град Хатай, където видяхме един апокалипсис. Целият град беше унищожен!”, разказа още майор Станимиров.

“Мъка, трагедия, надежда в очите на хората”, това ще запомни старшина Мария Борисова. “Невероятно е чувството. Чакат да видят какво ще се случи с близките им. Имаше хора от всички части на Турция. Молят се и се надяват да видят техен близък”, допълва тя.

Старшина Борисова споделя, че като жена и майка е изживяла събитията в Турция тежко. “Надявахме се да намерим някой, който е жив и на когото да помогнем. Няма да забрави руините и телата на жени и деца”, каза още тя.

Четете още

Избор на редактора