Задава се яка жега. До 42 градуса в петък

Започна гореща седмица в България. Времето през нея в страната ще е предимно слънчево и температурите ще се повишават. Най-горещите дни през тази седмица ще са четвъртък и петък, когато температурите в цялата страна ще са по-високи от климатичните норми. В събота и неделя, със слабо захлаждане, ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е много малка, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

За 11 юли, вторник, НИМХ издаде от днес предупреждение от първа степен – жълт код, за високи температури в 19 области в страната. Очакваните максимални температури в низините ще са около и над 35 градуса.

В сряда ще бъде слънчево, около и след обяд – горещо. Максималните температури ще бъдат между 34 и 39 градуса, по Черноморието – 28-32 градуса, съобщава в седмичната прогноза за времето синоптикът от НИМХ Красимир Стоев. В четвъртък и петък ще бъде слънчево и горещо. Повишението на температурите ще продължи и в петък, преобладаващите максимални – ще бъдат между 37 и 42 градуса. В петък привечер и през нощта срещу събота, под влияние на преминаващ  студен атмосферен фронт, над Северна България ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места ще прегърми. Възможно е и да превали. Северозападният вятър ще се усили.

В събота ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в планинските райони краткотрайно ще превали и прегърми. Температурите ще се понижат с 4-5 градуса, но ще се задържи горещо. В неделя ще бъде предимно слънчево и горещо. Временни увеличения на облачността ще има в следобедните часове над планинските райони, но вероятността за валежи е много малка.

В началото на следващата седмица ще бъде слънчево и горещо. Температурите отново ще се повишат и преобладаващите максимални – ще бъдат между 35 и 40 градуса.

Четете още

Избор на редактора