Заков: Модернизацията на армията е задължителна

„Модернизацията на въоръжените сили е не просто наложителна, тя е задължителна в ускорени темпове, с цел защита на националната сигурност. Без сигурност няма икономика и няма нарастващи доходи“, написа военният министър в оставка във фейсбук Драгомир Заков.

Той уточнява, че ако договорът за вторите осем F-16 Block 70 се сключи до края на тази година и бъде ратифициран, първото плащане ще е в размер на около 30 млн. лв. Заков твърди ,че тези средства са налични в бюджета. Те не могат да бъдат разходвани за други видове плащания. Няма и такава необходимост.

Поводът за поста му е позицията на БСП, чиито министри напуснаха заседанието на кабинета вчера при обсъждането на инвестиционен разход по офертата за вторите осем изтребители F-16.

Лидерът на БСП  и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова каза, че страната се намира в няколко кризи и в момента да се обсъжда под каквато и да е форма нов инвестиционен разход за нови осем F-16, е абсолютно недопустимо.

Заков обаче я контрира, че държавните финанси са в добро здраве, а последната актуализация на бюджета разпредели средства за ключови социални плащания, включително през зимния период.

Драгомир Заков допълва, че тезата, че парите за модернизация изяждат средствата за живот на българските граждани е странна.

„България има приет Национален план за достигане на 2% от БВП разходи за отбрана до 2024 г. Средствата се планират в тригодишната бюджетна прогноза, наред с тези за социална политика, здравеопазване, образование и др“., подчертава министърът.

„Който не отделя от залъка си за своята армия, рано или късно ще отделя много залци за чужда армия. Последното ние, българите, го знаем отлично. Историята трябва да се помни, защото нейните уроци са безценни“, завършва поста си министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

Четете още

Избор на редактора