Заков: Русия да изпрати друг посланик у нас

Изгонването на 70-те руски дипломати от България е нещо логично. Когато няма уважение се стига до такива стъпки. Това заяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков пред БНТ.

В коментара си за ескалацията на дипломатическото напрежение между България и Русия Заков посочи, че е много важно да се търсят начини, по които руската държава да продължи да бъде представлявана в България.

„Това обаче трябва да е по начин, който зачита достойнството, териториалната цялост и суверенитета на България“, подчерта той.

Военният министър анализира, че за да се стигне до толкова крайна мярка, причините са комплексни.

„Предполагам, че ДАНС са събрали достатъчно данни за дейността на тези дипломати или технически служители на територията на България и има открито неуважение към страната ни. Руското ръководство, когато разглежда дали да закрие мисията или не, трябва първо да вземе решение дали това трябва да бъде ръководителят на руската мисия в България и да изпрати човек, който ще се отнася с уважение към българския народ. Основното решение в Москва е, как да бъде представлявана Русия в България“, посочи Драгомир Заков.

Министърът на отбраната в оставка подкрепи искането на свикването на заседание на Министерския съвет заради ситуацията.

„На България ѝ е необходима стабилност. Предсрочни избори преди зимата с евентуален продължителен служебен кабинет до пролетта, без парламент, би било пагубно за България“.

Драгомир Заков каза още, че до момента с него не е разговаряно евентуално да поеме поста на премиер в следващ кабинет.

Четете още

Избор на редактора