Запознайте се с най-ниския човек в света. Висок е 65 см

Увереността на Афшин Гадерзаде беше очевидна, когато той влезе в стаята с нетърпеливи репортери в Дубай в четвъртък, усмихнат и махащ на камерите.

Долитайки от Иран, където е роден, Гадерзаде беше на път да бъде обявен за най-ниския жив човек в света от Световните рекорди на Гинес . Той влезе в стаята и го вдигнаха на масата, за да получи плакета си.

20-годишният Гадерзаде е висок 65,24 см, което му спечели рекорда на Гинес за най-нисък жив човек. Той надмина предишния носител на титлата, колумбиеца Едуард Ернандес, който беше висок 70,21 см, когато беше признат за първи път през 2010 г. Ернандес бе преизмерен на 72,1 см през 2020 г. от Световните рекорди на Гинес.

„Само мисълта да бъдеш част от семейството на Световните рекорди на Гинес е като сън“, каза Гадерзаде и добави „да се събудиш на следващия ден и целият свят да разбере кой си, това е вълшебно“.

Гадерзаде е роден и израснал в провинция Западен Азербайджан в Северен Иран и се радва на известна местна слава поради височината си. Той е известен със своята любезна и общителна личност.

Не беше лесно за него и родителите му, които също присъстваха на церемонията в Дубай в четвъртък. Гадерзаде се обучава у дома, тъй като не може да посещава училище и се бори да върши ежедневните неща самостоятелно, понякога дори да ходи. Майка му каза, че винаги трябва да бъде до него.

Гадерзаде, който тежи 5,6 килограма, не е официално диагностициран със заболяване, което да е повлияло на ръста му.

„Нямаме конкретна диагноза, но знаем, че това е форма на първичен нанизъм“, казва Крейг Глендей, главен редактор на Световните рекорди на Гинес, пред The ​​National.

Той каза, че признаването може да позволи на семейството на Гадерзаде да потърси медицинска помощ, което иначе е било трудно за тях поради ограничения им достъп до медицински грижи.

„Добър пример би бил Султан Косен, най-високият човек в момента. Той имаше тумор на хипофизната жлеза, който причиняваше излишни хормони на растежа. Притежавайки рекорда, той привлече вниманието на световните медии в ден като днешния и един лекар, който видя пресконференцията, каза: „О, можем да поправим това“, каза Глендей.

Гадерзаде беше много нетърпелив да разговаря с репортери на церемонията, като каза, че се радва на вниманието. „Кара ме да се чувствам специален.“

За първи път той летя извън родния си град и вече е обиколил Дубай.

Височината му изглежда не му пречи да живее пълноценно. Той обича футбола и е фен на Кристиано Роналдо и по-специално на бившия национален капитан на Иран Али Даей. Той смята, че Франция ще спечели Световната купа.

Четете още

Избор на редактора