В Донбас започват „референдумите“ за присъединяване към Русия

Четири района на Украйна, контролирани от Москва и проруските сили, се подготвят да проведат „референдуми“ за присъединяване към Русия.  Допитванията започват днес и продължават до 27 септември.

Този ход се осъжда категорично от Запада като нелегитимен и водещ към незаконно анексиране. Според анализатори, това може рязко да ескалира войната.  Резултатите се смятат за предрешени в полза на анексирането, а Украйна и нейните съюзници вече дадоха да се разбере, че няма да признаят резултатите. Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области представялват около 15% от територията на Украйна.

Украинските граждани са заплашени да носят наказателна отговорност и да отидат в затвора, ако участват в “референдумите за присъединяване към Русия”, обявени от непризнатите ДНР и ЛНР, както и от администрацията на Херсонска и Запорожска области, които са под руски контрол. За това предупреди украинската вицепремиерка Ирина Верещук.

Тя призова жителите на контролираните от Русия територии в Украйна да не участват в референдума за присъединяване към Русия, да не вземат руски паспорти и да не сътрудничат на руските войски, за да не подлежат на санкции. Наказателна отговорност обаче ще носят не всички категории граждани, а например, държавните служители, които са взели руски паспорт. Освен това подлежат на наказание и учителите, които са се съгласили да обучават децата по руски стандарт, също подлежат на наказателна отговорност.

Четете още

Избор на редактора