Започва дисциплинарка срещу прокурор и следовател

Започва дисциплинарно производство срещу прокурора полк. Антон Радойнов и следователя полк. Добрин Маринов във Военно-окръжна прокуратура-София, съобщиха от държавното обвинение.

Преди дни бяха огласени резултати от разпоредените от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов проверки на дела срещу магистрати, депутати и за престъпления срещу републиката и стана ясно, че са открити нарушения по разследване, наблюдавано от Радойнов. Следовател по него е бил Маринов.

В доклада на Върховната касационна прокуратура се посочваше че досъдебното производство се отнася до престъпление евентуално извършено от генерал, военно длъжностни лица и цивилни. Проверяващият екип е констатирал, че срокът на разследването невинаги е бил удължаван своевременно, като разследването било спирано два пъти и възобновявано. Прокурорът дал указания на следователя, които не били изпълнени и въпреки това, разследването било спряно и било изпратено разпореждане на „Военна полиция“ за установяване на неизвестните извършители, което обаче не било сторено. Според проверяващите мотивите за спиране на разследването звучали абсурдно.

„Дисциплинарното производство се образува във връзка с допуснато нарушение на чл. 307, ал. 3, т. 2 от ЗСВ – действие или бездействие, което е довело до неоправдано забавяне на досъдебно производство, отнасящо се до разследване на престъпление евентуално извършено от генерал, военно длъжностни и/или цивилни лица“, посочиха днес от прокуратурата.

Четете още

Избор на редактора