Започна Великденското преселение. Над 300 000 тръгват на път

Над 300 000 българи тръгват на път за празничните великденски дни, като засилен трафик се очаква да има още днес.

Според прогнозата на Института за анализи и оценки в туризма от началото на април, пътуващите за празниците ще са над 320 хиляди души, съобщи dir.bg. От МВР обявиха, че са в готовност да извадят на пътищата десетки патрули, тъй като освен интензивното движение, има и ремонти по магистралите и основните пътища.

Освен това МВР ще работят за улесняване на пешеходците в подстъпите към църкви и манастири. „На изходите на всички големи населени места ще бъде осигурено подпомагане на движението, регулиране.

Основният часови диапазон, в който се очаква да се засили трафикът, за днешния ден е от 14 часа, а утре нашите колеги от 9 ч. сутринта от ще продължат да подпомагат трафика, след което ще пренасочат усилията си към обезопасяване на участъците, в които се очаква на следващия ден да има по-голямо струпване на хора“, каза на брифинг пред журналисти гл. инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ към Главната дирекция „Национална полиция“.

Ще бъде проведена и традиционната полицейска операция – „Алкохол, наркотици, скорост и неправоспособност“, добави гл. инспектор Ботева, която апелира към всички да не забравят, че не са сами на пътя.

От „Агенция „Пътна инфраструктура“ вече обявиха къде предстоят ремонти. Ограничения в движението по магистралите няма единствено по АМ „Черно море“.

На няколко места на АМ „Тракия“ движението е стеснено. Трафикът по мостовото съоръжение при 20-и км в посока Бургас се осъществява само в изпреварващата лента. Съоръжението се нуждае от авариен ремонт и активната и аварийната лента са затворени за движение за извършването на подготвителни работи за предстоящ ремонт на пътната плоча на селскостопанския подлез при км 20+500 на автомагистралата.

Заради очаквания интензивен трафик от 12.00 до 23.00 ч. днес и утре от 8.00 до 14.00 ч. се ограничава движението за тежкотоварни автомобили над 12 т в участъка от 5-и до 23-и км на АМ „Тракия“ в посока Бургас. Осигурен е обходен маршрут по път I-8 София – Пловдив.

Движението при Мухово от км 45+200 до км 46+266 посока Бургас се осъществява с повишено внимание поради обезопасяване на пътния участък в аварийната лента.

Движението в участъка от км 120 до км 135 и в двете посоки се осъществява в една лента до 17.00 часа днес поради подмяна на СПО. Ограничени са изпреварващите ленти, като движението се осъществява по активните ленти.

Движението по АМ „Тракия“ от км 267 от надлез с. Скобелево до км 273 до границата Ямбол – Сливен в посока Бургас се осъществява с повишено внимание поради извършване на ремонтни дейности и укрепване на стълбове на мрежа за птици.

Движението в участъка от км 346 до км 349 посока София се осъществява с повишено внимание в активната и изпреварващата лента поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка в аварийната лента. Скоростта е ограничена на 70 км/ч.

На АМ „Хемус“ е в ход ремонт на виадукт в района на 33-ия километър. Трафикът се осъществява двупосочно в двете активни летни като в посока Варна е затворена аварийната лента, а в посока София има ограничение за МПС над 3,5 тона по изпреварващата лента.

Движението от км 70 до км 69 в посока София се осъществява в една лента поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението се осъществява по изпреварващата лента и скоростта се ограничава до 70 км/ч.

Движението в участъка п.в. „Белокопитово“ – етапна връзка се осъществява с повишено внимание и съобразена скорост поради косене на тревните площи. Движението се регулира с пътни знаци. Срок до 17.00 ч. на 15 април.

Стеснение на движението има и по АМ „Марица“. Поради влошено състояние на пътната настилка трафикът от км 27 до км 29 в посока ГКПП „Капитан Андреево“ и от км 29 до км 31 в посока София се извършва само по изпреварващата пътна лента. Въведено е поетапно ограничение на скоростта до 70 км/ч. Срок до 18.00 часа на 30 април.

От км 108 до км 109 в района на с. Капитан Андреево е въведено ограничение на скоростта от 60 км/ч на 40 км/ч поради изграждане на пътна връзка към крайпътен обект. Ограничение от 50 км/ч е въведено на АМ „Струма“ в участъка Перник – Студена в посока ГКПП „Кулата“.

Движението при км 78 в посока ГКПП „Кулата“ се осъществява с повишено внимание поради ремонтни дейности на виадукт, които би трябвало да приключат днес.

„Български държавни железници“ също предприема допълни мерки за сигурност във влаковете, работейки в тясно сътрудничество с органите на реда, съобщиха за БТА от пресцентъра на националния железопътен превозвач.

Дружеството предоставя периодично на МВР списък с т.нар. рискови влакове, които обикновено са вечерните и нощните, но решение на вътрешното министерство е в кои от тях да осигури двойка патрулиращи полицаи, спрямо ресурса, с който разполага.

От БДЖ съветват пътниците при забелязана нередност веднага да сигнализират на длъжностните лица – кондуктор и началник-влак, които са инструктирани как да реагират в определена ситуация.

Ако във влака има патрулиращи полицаи, те също трябва да бъдат уведомени. При липсата на представители на реда, полицейски патрул ще бъде извикан на най-близката следваща гара, информират от БДЖ.

За великденските празници БДЖ осигурява над 12 700 допълнителни места във влаковете. За тази цел ще бъдат увеличени с допълнителни вагони съставите на влакове, които пътуват по основните направления в страната.

Четете още

Избор на редактора