Хаос: шофьори с туби и таксита с чужд талон на опашка за евтино гориво

Хора с туби напират за бензин с 25 ст. отстъпка, установи проверка на ekspresso в следобедните часове на първия ден от продажбите на по-евтиното гориво.

„Вдигат скандали и се сърдят, че не им даваме отстъпка, а тя важи само за зареждане в резервоар“, обясни служителка на бензиностанция на „Лукойл“ в центъра на София.

Почти всички големи вериги, сред които OMV,  Shell, Лукойл и Rompetrol предоставят мярката за по-евтино гориво, като към нея прибавят и отстъпката от картите си „лоялен клиент“, с което общата отбивка от цената става по-голяма. За клиенти на Ромпетрол тя е 38 ст. на литър, обясниха от веригата.

Освен, че е единствено за зареждане на резервоар, отстъпката е предназначена само за лични автомобили, подчертават от веригите. В по-малки населени места са установени опити  водачи на таксита да зареждат с чужд талон или с талон на личния си автомобил, като молели служителите да си затварят очите.

„Подобни хитрости са невъзможни, тъй като всяка бензиностанция е снабдена със система за видеонаблюдение и се записва номерът на всеки автомобил“, обръщат внимание продавачите.

Отстъпката от 25 ст. на литър гориво влезе в сила от полунощ и създаде хаос по бензиностанциите в страната в почивния ден. 

Причина за това е липсата на специална информация как и дали отделните вериги ще предоставят антикризисната мярка, тъй като законът им позволи сами да решават дали да предлагат евтиното гориво.

Това създаде известни затруднения още от сутринта и доведе до напрежение и опашки. Това се получава поради необходимостта във всеки касов бон да се отразят данните от малкия талон на колата, която зарежда с отстъпка.

Бензиностанциите на Petrol тази сутрин не предоставяха отстъпката, установи още проверка на ekspresso, след като служителка от столичен обект на веригата обясни, че системата им не сработва и не могат да предоставят по-евтино гориво.

С отстъпка се предлагат най-масовите горива: бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG). 

Предоставянето на малкия талон е задължително условия при зареждане на гориво с 25 ст. по-евтино на литър. Отстъпката се приспада автоматично.

Препоръчително е преди да заредят, клиентите да попитат изрично дали мярката се предлага, предупреждават от НАП. Препоръките са да се внимава особено с веригите, за които все още няма изрична информация предлагат ли отстъпката.

Четете още

Избор на редактора