Зарков е в САЩ, след него тръгва и Гешев да закусва с Байдън

Правосъдният министър Крум Зарков и главният прокурор Иван Гешев са един след друг на посещение в САЩ, като първият е там в момента, а вторият ще е в първите дни на февруари, съобщава „Сега“.

Зарков е в САЩ в контекста на срещите на върха за демокрация, инициирани от президента Джоузеф Байдън и участва в контактната група, подготвяща втората Среща на върха през пролетта на т.г.

В рамките на посещението са планирани още срещи в Държавния департамент и Департамента по правосъдие. Министърът вече се видя с Ричард Нефю, координатор на САЩ в борбата с глобалната корупция, съобщи Министерството на правосъдието.

Двамата са разговаряли за „предизвикателства пред България и региона и за възможностите да сътрудничим със САЩ за тяхното преодоляване“, обяснява МП, без да навлиза в подробности. Нефю потвърди готовността на САЩ да продължават да подкрепят усилията на страната ни за осъществяването на необходимите реформи в областта на върховенството на закона.

В края на м.г. Държавния департамент се обяви в подкрепа на законопроектите, които регламентират механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Те бяха приети на първо четене от правната комисия в парламента миналата седмица, но едва ли ще бъдат окончателно приети от парламента, като се има предвид, че дните му са преброени. Самият Гешев смята, че законовите промени са противоконституционни и целят овладяването на прокуратурата.

Върховенството на закона остава предизвикателство, а корупцията продължава да е основен проблем в България, каза преди дни отиващата си посланичка Херо Мустафа. През юни 2021 г. САЩ санкционираха за корупция по закона „Магнитски“ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. В България обаче реални последици за санкционираните нямаше.

Гешев отива в САЩ на частно посещение по покана на двама конгресмени. Той ще присъства на 71-ата годишна Национална молитвена закуска, давана от президента Джо Байдън. Събитието се провежда всеки първи четвъртък на февруари, т.е. тази година ще е на 2 февруари.

На закуската присъстват общественици и публични фигури от повече от 100 държави, които споделят общи морални и духовни ценности, обяснява „24 часа“. Освен в молитвената закуска, главният прокурор ще участва и във форум по сигурността и в дискусии, посветени на борбата срещу езика на омразата.

Последно Гешев беше в САЩ като зам.-главен прокурор през март и после през октомври 2019 г.

Четете още

Избор на редактора