Зарков на среща със затворници в Софийския централен

Министърът на правосъдието в служебния кабинет Крум Зарков инспектира днес затвора в София, който е най-старият и голям затвор в страната, съобщиха от правосъдното ведомство. В обиколката на корпуса участва и главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов. Двамата разговаряха със затворници.

В момента в корпуса на затвора са настанени 495 лишени от свобода, при капацитет 679. Общо затворниците в София, включително тези в общежитията „Кремиковци“ и „Казичене“ , са 1004, посочват от Министерство на правосъдието.

БТА припомня, че в предходния си мандат като служебен министър Зарков осъществи редица обиколки на затвори и затворнически общежития в страната. Също така той направи първа копка, с която започна изграждането на нов затвор, свързан с учебен център, в района на сегашното затворническо общежитие в с. Самораново, община Дупница.

Финансирането на новия затворнически комплекс е по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“.

Новият затвор, който ще отговаря на всички европейски стандарти, ще бъде първият построен от над 60 години насам. Неговият капацитет е за 400 души, лишени от свобода.

Четете още

Избор на редактора