Зарков става секретар по правните въпроси на Радев

„Процедурата по отстраняването на Гешев беше направена по възможно най-нескопосания начин. Заметоха се доста въпроси под килима. … Формално Иван Гешев си отиде заради репликата „политически боклук“, но всъщност си отиде за цялостно творчество“.

Това каза в предаването „Политически НЕкоректно“ Крум Зарков, бивш служебен правосъден министър и бивш депутат от БСП.

Той подчерта, че процедурата се контролира от мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), а не от министъра на правосъдието:

„Този ВСС, когато избира, когато отстранява и когато пак избира, винаги оставя чувството, че го прави под давление, а не по убеждение. Затова аз съм от тези, които пледират, че ключова за съдебната система е промяната насъстава наВСС, която да върви паралелно с другите неща… през конституционна реформа“.

Според него изборът на нов главен прокурор трябва да бъде спрян, защото този ВСС „не бива да избира“:

„Не казвам, че ВСС е нелегитимен, а е нередно да го прави. Защото този процес, който беше с Гешев, беше един етап, започнат от този ВСС и завършил катастрофално през този ВСС. Въпросът е – следващият етап, който се открива сега, когато сме в тенденция за конституционна реформа, която обусловява цяло едно сложно мнозинство, всички говорят за нея. И питам – следващият етап пак същият ли е? Не виждате ли, че с избора от този ВСС на и.д. главен прокурор, се върнахме все едно нищо не се е случило? Още тогава казах, че най-страшното от тези скандали е отново нищо да не се случи. Има ход. Трябва 2/3 мнозинство, което определени политически групи в парламента казват, че са способни да създадат. Или го имат и трябва да го използват, или го нямат и не трябва да заблуждават, че го има“.

Крум Зарков обясни, че мнозинството в този парламент е решило през приетия закон, че в рамките на 3 месеца трябва да бъде произведен нов избор за нов състав на Висшия съдебен съвет.

„Не съм виждал проекта за промени в Конституцията, който президентът анонсира, но надявам се скоро да имам такава възможност“, каза бившият служебен министър на правосъдието и уточни, че от 3-ти юли ще бъде секретар по правните въпроси в президентството.

„Новата ми длъжност не позволява да бъда в ръководството на партията и трябва са напусна Националния съвет БСП. На всички мои приятели социалисти и леви казвам, че оставам верен на убежденията си и на партията си“.

Зарков коментира и породилата се дискусия около кандидатурата на ПП-ДБ за кмет на София:

„Предявяват се обвинения към Васил Терзиев, когото не познавам, на които той нито може, нито би могъл, нито би трябвало да дава отговор. … Въпросът за равния шанс може да бъде зададен и сега – доколко детето от провинцията и детето, родено в затворения комплекс във Витоша, имат еднакъв шанс“.

Четете още

Избор на редактора