Затвор за испански жандармерист. Пуснал фалшив клип в Туитър

Служител на испанската жандармерия, публикувал в Туитър фалшив видеоклип, в който обвинява мигрант в изнасилване, беше осъден на 15 месеца затвор при едно от първите в Испания дела за разпространение на фалшива информация, съобщи Франс прес.

Обвиняемият и прокуратурата постигнаха споразумение малко преди началото на процеса в Барселона, където се гледаше делото. Първоначално обвинението искаше присъда от две години затвор, но прие присъда от 15 месеца затвор и глоба в размер на 1620 евро, съобщи съдът.

Тъй като присъдата е по-малка от две години и е първата, налагана на лицето, тя вероятно ще бъде коригирана, за да се избегне изпращането му в затвора.

Веднага след обявяването на присъдата вчера Испанската жандармерия (Гражданската гвардия) започна дисциплинарно производство срещу обвиняемия, съобщават източници на АФП.

Според прокуратурата обвиняемият вече е публикувал няколко расистки и ксенофобски послания. През 2019 г. той публикувал в Туитър видеоклип, в който се вижда как мъж напада жена, като я удря и рита, докато тя изпада в безсъзнание. Към това той добавил текст на испански език: „Тук имате непридружен непълнолетен марокански мигрант от Канет де Мар“, град в Каталуния, също като „тези, на които ще се дават пари, докато навършат 23 години“.

Авторът на публикацията е заявил също, че нападателят е изнасилил жертвата и че медиите не са съобщили тази информация.

Видеоклипът, гледан 21 900 пъти, обаче не показва нападение, извършено в каталунския град, а в Китай.

С разпространението на споменатия текст и шокиращия видеоклип обвиняемият е искал, явно без да зачита истината, да убеди всички потенциални потребители на социалната мрежа във връзка между съдържанието на видеоклипа и предполагаемото изнасилване, смята прокуратурата.

„Всичко това е направено с цел да се очернят непридружените непълнолетни от други страни“, добавя обвинението.

След публикуването акаунтът в Туитър, в който подсъдимият е качил видеото, е бил закрит.

Четете още

Избор на редактора