Захарова към САЩ: Ще свършите като във Виетнам

Русия заяви днес, че одобряването на 60,84 милиарда долара в помощ на Украйна от страна на американските конгресмени показва, че Вашингтон навлиза все по-дълбоко в хибридна война с Русия, която ще завърши с унижение, равностойно на това във Виетнам или Афганистан, предаде Ройтерс.

Пълномащабната инвазия, наредена от президента Владимир Путин в Украйна през 2022 г., предизвика най-тежката криза в отношенията между Русия и Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам, твърдят руски и американски дипломати.

Камарата на представителите на САЩ прие вчера със силна двупартийна подкрепа законодателен пакет на стойност 95 милиарда долара, който предоставя помощ за сигурността на Украйна, Израел и Тайван въпреки острите възражения на някои републиканци.

Говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че е ясно, че Съединените щати искат Украйна „да се бори до последния украинец“, включително с нападения срещу руска суверенна територия и цивилни.

„Все по-дълбокото навлизане на Вашингтон в хибридна война срещу Русия ще се превърне в също толкова шумно и унизително фиаско за САЩ, колкото Виетнам и Афганистан“, каза Захарова. Тя заяви, че обикновените украинци „насила са карани да бъдат избивани като „пушечно месо“, но САЩ вече не залагат на украинска победа срещу Русия.

Лидери от Запада и Украйна представят войната в Украйна като заграбване на земи в имперски стил, което показва, че постсъветска Русия е една от двете най-големи заплахи за глобалната стабилност, наред с Китай, отбелязва Ройтерс. Путин обаче представя войната като част от много по-голяма борба със Съединените щати, които според него пренебрегват интересите на Москва след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., а след това се опитват да разцепят Русия и да заграбят природните ѝ ресурси.

Четете още

Избор на редактора